Rapport från en kväll där ITK lanseras

Rapport från lanseringskvällen- ”Komplementär valuta”

Måndagens lansering av komplementär valuta, ITK, eller ”ideelltidskuponger” var otroligt lärorikt. Och vi hade samlat ett gäng riktigt tunga omställare – en som drivit en omställningskafé, en eldsjäl, en som varit med i Omställning Sigtuna från starten och även peak oil bloggare, miljöjournalister, arbetsgruppsansvariga med mera!

Jag tänker skriva min rapport direkt ur hjärtat, detta är min högst personlig upplevelse. Stort tack till min nya vän Anna Rosengren för rättning av mitt språk.

Vi började med att presentera medarrangörarna: ISSS the Institute of Swedish Safety and Security, Omställning Sverige, Open World Villages och Leader Uppland.

Vad det går ut på är att i en pilotstudie för Sverige, lansera en komplementär valuta i en kommun, kopplade till behovet av att bygga upp resiliens i det området. Resiliens mot utmaningar som kommer med omställningen, dvs behov av att ta energi från förnybara källor, lokalmat, lokalekonomi samt behovet av att inkludera och engagera alla. Det som ISSS är inriktad på, resiliens för människor, handlar om beredskap. Att kunna hantera kris i olika form såsom översvämningar, krig, stora olyckor, ekonomiskt nedgång osv, och liknar det som Omställnings rörelsen syftar på fast kanske om en mycket mindre tidsskala.

Jag började med att fråga deltagarna vad de hade för relation till pengar– i två ord. Svaren var lika olika som känslorna var starka: från kärlek och hat, till begär och behov.

Efteråt kom en diskussion om vad pengar är och varifrån de kommer. Att pengar handlar om skuld och skapas när man lånar på banken är något som inte är allmänt känt.

Vår ansats med ITK är att det är en valuta för den civila sektorn, och en komplement till valutan som används som offentligt betalningsmedel. Vi jobbar ju 1600 timmar per år men gör kanske upp till 400 frivilliga timmar med idrott, välgörenhet, skola osv. Det är just dessa volontär timmar som ITK handlar om.

Allt kan inte omfattas av den offentliga kommersen ”köp och sälj”. Och som Bernard Leitner (skaparen av VISA) säger; trygghet kommer från att fler valutor används parallellt. Och en valuta som underlättar och stimulerar det lokala samhället att samarbetar mer, och inkluderar varandra mer, behövs.

Här är exempel på vad som kan tänka sig omfattas av ITK och som är bra för samhället och miljön.

Första övningen handlade om att bekanta sig med kupongerna och fylla i dem. Varje kupong representerar ett antal volontärminuter. Du ladda ned och skriva ut kupongerna för att sedan skriva under dem och lägga till ditt användarnamn (vi använder samma användarnamn som på vår gemensam Omställningssidan på transitionsweden.se).

Två personer skall skriva under som garanter, en man och en kvinna,

Nästa moment i övningen handlar om att skriva ett papper med det som just du kan ställa upp med. Jag erbjöd (för övningens skull) mina talanger att vika gamla mjölkkartonger till plånböcker, visitkort hållare och mobilskydd. Vi fyllde en vägg med möjligheter.

Sedan gick övningen ut på att prova själva kupongerna. Vi delade upp oss i två grupper: Först hade vi en ”Omsställningsgrupp” som skulle arrangera en lokal Framtidsdag. Gruppens uppgift var att be deltagarna om att ”donera” sina nyligen producerade ITK till projektet. På så sätt fick projektet löfte om volontärtimmar.

I den andra gruppen skulle deltagarna byta tjänster och varor mot kupongerna. Vi höll på ett bra tag (det var mycket bra diskussioner under tiden som utbytet höll på) tills det var dags att fika.

Efter fikat var det dags att summera intrycken och idéerna från övningen.

Jag deltog i ”Omställningsgruppen”. Vad som förvånade mig var hur fort det gick att arrangera vår Framtidsdag. Tack vare kompetenslistan på väggen hittade vi folk som kunde ställa upp för att göra webbsidor, spelar musik, skriva artiklar osv. Och, eftersom vi stod med ITK i handen, kunde vi erbjuda något i retur.

Vi resonerade så att det är en liten förbättring över hur det går till vanligtvis. Oftast är det så att i en omställningsgrupp skriver folk inte ned vad de kan erbjuda. Det är alltid mycket jobb att hitta volontärer när man inte vet vad folk vill eller kan. Väggen var ovärderlig för detta. Och i och med att vi fick in ITK, fick vi en idé om hur mycket tid vi kunde räkna med att folk kunde ställa upp med. Detta är också en förbättring. Vanligtvis är det en liten grupp som sparkar igång en aktivitet som bara litar på att folk kommer att ställa upp. Det här, med att stå med ITK i handen gav en helt annan känsla.

Det är märkligt vad det skapar för känslor, att skriva ned vad man kan tänka sig göra samtidigt som man skapar ett antal volontärtidkuponger. Flertalet av deltagarna i denna pilotstudie upplevde det: det ger energi. Delvis kommer kreativiteten igång när man ser vad andra skriver, och delvis får man en känsla av kontroll: jag erbjuder dessa timmar och vet att jag kan ställa upp med det antalet under perioden.

Energin öppnar för utveckling. Till exempel, man kan skriva upp att man VILL lära sig något och är gärna med och hjälper någon annan. En annan sak är att detta kan utöka lokala kretsar: allt fler lär känna varandra och fler känner sig inkluderade. Speciellt viktigt kan det vara för ungdomar. För att tiden värdesätts lika för alla i systemet, kan enkla uppgifter som att rasta hunden eller tvätta fönster leda till att en kontakt skapas och personer kan välkomnas in i en gemenskap. En människa kan känna sig värdefull helt enkelt.

Affärsidkarna i pilotgruppen såg en användning för ITK som CSR- (corporate social responsibility) verktyg. Om ett företag vill donera pengar till bra ändamål, säg de hemlösa, skulle de kunna t.ex. ta emot ett viss antal ITK som betalning för mat eller logi. Och de skulle kunna börja med att utfärda och ge dessa ITK till en organisation som hjälper hemlösa. Vad som är bra med systemet är att företaget vet hur mycket de har så att säga ”donerat” och att det finns en hjälporganisation bakom utdelningen. Sedan eftersom företaget ställer upp för samhället är det möjligt för andra ssom är villiga att stödja företagets insats med att hjälpa företaget genom ITK systemet genom t.ex. hjälpa till med matlagning till hemlösa.

Det är pirrigt att tänka sig ITK; delvis för att man är rädd att bryta lagarna kring pengar, delvis för det absolut inte finns någon central kontroll. Ingen vet hur mycket ITK cirkulerar och det som stoppar individer att skriva fler och fler ITK är garanternas koll. Å andra sidan finns en naturlig kontroll inbyggd. Ingen vill skriva fler volontärtimmar än vad de kan klara av eftersom allt bygger på tillit. Bryter man tilliten kommer du inte att kunna få dina kuponger underskrivna.

Vi gick över till att diskutera det som upplevdes som negativt. Givetvis är detta ett första möte med konceptet och att leka och simulera kan kännas krystat och omständligt med papperslapparna. Och som allt annat med pengar väcker det en generell skepticism och frågor:

Finns det tillräckligt med folk som kan erbjuda tillräckligt för att komma igång?

Vad är minimum- och maximumstorlek på användarbasen?

När kommer skattefrågan in eller kan man få klara papper på att ITK  kan fortleva utan att användarna drar på sig skatteskulder?

Går det rent praktiskt att introducera ITK i ett samhälle?

Hur många behöver man vara, hur stort skall samhället vara?

Frågan om resiliens stärks av information från MSB. Det verkar vara mer och mer individens ansvar att stå beredd. Till och med matan.

Men workshoppen gav mycket inspiration!

En insikt om att pengar kan driva sociala sammanhållningsnät och att det fungerar på det här sättet.

Man kanske kunde lansera valutan i samband med en lokal festival.

Kanske kan man hitta ett sätt att paketera idén så att det blir stort upptag på en gång.

När man väl börja inventera kompetensen som finns lokalt, kommer energin.

Kan man rentav använda valutan för att klara viktiga tjänster som tillexempel ekologiskt skolmat?

Pilotprojektet fortsätter till slutet av månaden. Det blir ett uppföljningsmöte i Märsta 24 juni på kvällen. Mer information finns på http://transitionsweden.ning.com/page/itk

.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.