VAD ÄR ETT CSA INITIATIV?

debby
CSA står för Community Supported Agriculture. En modell som ändrar förhållandet mellan producent och konsument: Konsumenter kommer samman i t.ex en inköpsförening och beställa en tjänst av en producent, oftast på års basis.

Ett lämpligt svenskt namn är LOKAL ANDELS MAT.

Borta är behovet av att producenten sälja det som produceras: det är redan beställt. Borta är behovet att bara leverera perfekta varor, allt kan tas hand om. Borta är behovet att paketera och vägar: det är bara att leverera maten som den är.

Fördelarna är många: beställning på årsbasis betyder ekonomiskt stabilitet för bonden, och ett bra pris för konsumenterna.

Att allt levereras betyder inget spill, och att det levereras utan sortering och förpackning reducerar tiden för hantering. Producenten kan koncentrera sig på att producera.

Och allt kan produceras ekologiskt och levereras fräscht.

Att det levereras till ett ställe är oftast fördel för konsumenter: de kan hämtar maten dygnet om, oftast från ett enkelt skjul med kod lås..

En relation med en eller fler producenter som man kan lär känna är mycket mer givande än att köpa anonymt. Man kan åka och hjälpa till, bekanta sig med hur maten produceras, och samarbeta med andra i föreningen kring t.x. matlagning och mat hantverk.

Se detta exempel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.