VAD ÄR EN OMSTÄLLNINGSVERKSAMHET?

Dessa kriterier har tagits fram av Omställningsrörelsen för att belysa vad som menas med en Omställnings Verksamhet (OV). Alla typer av lokala företag har sin plats, dock används denna definition som en förklaring på den typ av organisation som bäst stödjer omställningen.

En Omställningsverksamhet (OV)är en ekonomiskt bärkraftig verksamhet som uppfyller ett verkligt behov i samhället, ger samhället något positivt och har gynnsam eller åtminstone neutral inverkan på miljön.

* bärkraftig – innebär att åtminstone täcka kostnaderna. Utbyte av annat än pengar kan gälla.

En OV behöver nödvändigtvis inte komma ur ett Omställningsinitiativ. Det är bara begreppet vi använder för att hjälpa till att identifiera de organisationer som har de egenskaper som rymmer inom principerna för omställning till en fossil-fri ekonomi.

Kännetecken

Ger resiliens -OVS bidrar till ökad resiliens i samhällen, som riskerar, t ex , ekonomisk nedgång , energi-och resursbrist och extremt väder. Som en del av lokalsamhällen de befinner sig i OVs är resilienta och inte beroende så långt som möjligt av extern finansiering.

 Resursanvändning anpassad till naturen – Ov använder naturresurser på effektiv och lämpligt sätt (inklusive energi), respektera resurserna är inte oändliga och minimera och integrera avfallsflöden. Användningen av fossila bränslen minimeras.

 Lokaliserat där lämpligt – OV verkar på en skala anpassad till miljön, ekonomin och näringslivet när det gäller inköp, distribution och samspel med ekonomin i stort .

 Mer än vinst – OV finns för att erbjuda prisvärda , hållbara produkter och tjänster och dräglig lön snarare än att generera vinst för andra. OV kan vara lönsamma, men användningen av sina övervinster prioriterar samhällsnytta snarare än nytta för investerarna.

 En del av samhället – OV arbeta för att skapa ett gemensamt välstånd, ägt och kontrollerat så mycket som är praktiskt av sina anställda, kunder, användare, hyresgäster och samhällen . De har strukturer eller affärsmodeller som är så öppen, självständig, rättvist, demokratiskt, inkluderande och ansvarstagande som möjligt. De kompletterar och fungerar i harmoni med andra OV.

2 tankar på “VAD ÄR EN OMSTÄLLNINGSVERKSAMHET?

  1. Pingback: Från bra frågor växer nya insikter | Lokal Ekonomisk Raket

  2. Pingback: Ylva Lundin från Omställning Alingsås förgyllar JAKs höst möte | Lokal Ekonomisk Raket

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.