HISTORIA OM PENGAR och KRISERNAS UPPHOVSMÄN

SKULDFRIA PENGAR

(Detta inlägg tack vara https://www.facebook.com/christer.brandt2 från hans Facebook.)

Ursprunget är ett betalningsmedel att kunna byta tid, kunskap och arbete i varor eller i en nytta.

Mynten representerar i historien de skuldfria pengarna. Myntet myntades eller präglades i metall bar på sitt eget värde i sin egen vikt. Under medeltiden kunde i svenska städer prägla silvermark som var gångbara över hela Europa utan euro.

Ett väldigt enkelt system i en internationell handel.
• Kölnermark 233,85 gram
• Köpenhamnsmark 248,47 gram
• Skaramark 210,47 gram
• Stockholmsmark 204,62 gram
• Linköpingsmark 217,02 gram

Under medeltiden kunde man i svenska städer prägla silvermark som var gångbara över hela Europa utan euro. En väldigt enkelt system i en internationell handel.

Myntets värde kunde på ett allsidigt sätt förankras till:

o mineralriket som guld, silver eller koppar
o växtriket värdet i tillgång på odlingsmark
o djurriket värdet i boskap

Med pengar som betalningsmedel kunde man ersätta byteshandeln och växlingen mellan olika slags av arbeten som mellan olika yrkesgrupper för jakt, fiske, odling eller hantverk.

48. f. Kr. Julius Caesar tog tillbaka från penningväxlarnas befogenheter att mynta pengar och för att sedan själv låta prägla mynten till gagn för alla. Med denna nya, riklig tillgång på pengar, etablerade han många stora byggprojekt och byggde stora offentliga arbeten. Det gav utveckling för Romarriket..

Endast nationen borde äga rätten att skapa NYA pengar. Den rätten försökte USA etablera redan 1690 och sökte bilda en nationell centralbank som utger dess pengar för att realisera den fria nationen. De unga kolonierna skrev ut papperspengar utan guld- eller silverfot. De kallades för Colonial Script.

”I kolonierna vi utfärdar våra egna pengar. Det kallas för Colonial Scrip. Vi utfärdar dessa i rätt proportion till kraven från handeln och industrin som gör att produkterna passerar lätt från producent till konsument. På detta sätt skapar vi för våra egna sedlar. Vi kontrollerar dess köpkraft, och vi betalar ingen ränta av till någon.”, svarade Benjamin Franklin, 1763, Bank of England på frågan om det stora välståndet i Amerika.

Därmed skulle nationen slippa betala räntekostnader till en privat centralbank.

Riksbanken bildades 1688. När Sverige införde kronan år 1873 bestämdes dess värde till 0,403225 gram guld. Guldmyntet till vänster är från 1873. Denna summa kunde växlades in av Riksbanken ”vid anfordran”. Det måste alltså finnas täckning i bankens guldreserv för varenda sedel som trycktes. Det är den egentliga grunden för alla centralbanker.

Med guld- och silvermynten kunde man förr genomföra handel inom och utanför landets gränser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.