Visioneringsövning

En del av arbetet med LER handlar om att skapa en gemensam positiv vision av vad vårt samhälle skulle kunna vara. Att göra detta arbete är kreativt och energigivande, och aktiverar den del av oss som längtar efter något bättre, något friskt.

Denna övning kommer att bidra till att skapa energi för fortsatt utveckling.Först  kommer din grupp att vara de som  upprätthåller visionen och hjälper till att få den att växa ii din lokalgrupp. I slutändan vill visionen delas och ägas av många som möjligt ju fler människor som håller något positivt desto bättre. Så det är viktigt att ha en egen vision om en omställd stad och håller det starkt.

Läs upp följande instruktioner:

Sitt bekvämt i din stol, kanske du vill ha din ryggrad rak och fötterna på golvet.
Låt bara din uppmärksamhet vara i  nuet, att vara medveten om ljuden i rummet, och i samma takt som dina andetag, kommer och går.
Vi kommer att åka på en resa, till en möjlig framtid för ditt samhälle, för att undersöka vad den här världen kan vara när den  styrs av denna process och din fantasi.

Föreställ dig att du går för att sova i natt i din säng
Och medan du sover inträffar ett mirakel , och du transporteras framåt i tiden till en dag övergången har mer eller mindre hänt,  de förändringar som behövs för en hållbar närvaro på planeten har hänt, och du är på väg att vakna i denna annorlunda värld.

Tänk dig nu att du vaknar och börjar med de vanliga sysslorna , och bara märker vad som är den första ledtråden till att  något är annorlunda? Är det ett ljud, eller brist på ljud? Något om ljuset? Något på den plats där du vaknar upp?

Låt bara fantasin ge dig bilder, utan att försöka tänka med huvudet, bara låta känslor, dofter, ljud, syner, uppstå i ditt medvetande.

Så låt fantasin visa dig hur du gör dig redo för dagen i denna annorlunda värld. Vad gör du? Vilka kläder sätter du på dig?
Vad är annorlunda på den plats som du befinner dig på?
Du går för att hitta något att äta. Var gör man det? Hur ser maten ut? Vem mer är där, eller är du ensam? Vilka dofter och ljud förnimmer du på den plats där du äter?

Och nu kommer ni att gå ut ,till din dagliga verksamhet Låt bara bilderna uppstå för denna. Hur är det att gå ut? Hur skiljer det sig till där du bor nu? Kanske är det i huvudsak densamma, men något är annorlunda med luften? Ljuden?

Föreställ dig själv på din arbetsplats. Vad gör du? Finns det andra här?
Ge dig själv tid att lägga märke till en del av detaljerna.

Kanske du har en konversation med någon annan. Vad tycker du dig märka om den personen, hur den fysiskt ser ut? Vad tycker du dig märka beträffande uttrycket i personens ansikte? Hur uppfattar du kontakten känslomässigt med personen? Hur kan du säga att detta är ett framtida samtal och inte nett från aktuell tid? Bara låt tiden gå i denna framtida värld, ända fram till kvällen. Och även i denna nya värld finns det  möten  att gå till. Så tänk dig själv att du går till någon form av möte – kanske behövs ett beslut, något att lösa, kanske en gemenskap eller andlig sammankomst eller fest. Låt bara något uppstå. Och sedan märka hur du känner för att gå till denna händelse.

Och känn efter  hur det är att vara där, med en grupp människor. Hur folk prata med varandra? Är det annorlunda från de möten du brukar gå till idag? Hur skiljer det sig?

Så låt bara tiden gå vidare tills du kommer hem igen. Någon gång på din framtidsresa känner du in  naturen omkring dig. Hur mår du i slutet av din dag? Hur är det att uppmärksamma himlen, boendemiljön? Finns det något här som känns nytt eller överraskande?

Nu är din framtidsresa slut. Du kommer att sova igen. Men du vet att du när som helst i sömnen kan glida tillbaka till denna framtida plats..

låt dig komma tillbaka till nuet, efter denna övergångsutbildning. Du är nu helt  åter i din  kropp. Känn nu bara andning, vikten på stolen. Hör ljuden i rummet .. och öppna ögonen.

 

1 tanke på “Visioneringsövning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.