Tankar apropå politikernas tillkortakommande

JOHAN SANDWALL

Opinion signerat Johan Sandwall

”Upp flyga orden, tanken stilla stå. Ord utan mening aldrig himlen nå”.

 

Jag tror det kommer från Shakespeares Hamlet.

Vi samhällsengagerade medborgare kan lätt konstatera att välfärdssamhället monteras ned bit för bit. Klyftorna och fattigdomen ökar men politikerna låtsas som ingenting och överbjuder varandra med attraktiva dyra förslag trots att de för länge sedan lämnat ifrån sig makten och kontrollen över ekonomin.

Studerar vi historien så kan vi starta med slaveriet. Det blev olönsamt och accepterades inte. Det avskaffades i mitten av 1800-talet. Sedan fick vi kolonialismen. Den accepterades inte heller och avskaffades steg för steg i början på förra seklet. Nu präglas de ekonomiska aktiviteterna av globaliseringen. Större och större multinationella företag. Argumenten är effektivitet storskalig produktion, produktion där lönerna är låga. Dock innebär den långa transporter som kan genomföras med hjälp av billig olja. Makthierarkin har ändrats och framstår tydligare tydligare.

I botten har vi folket, däröver politikerna, däröver de stora bankerna och finansföretagen. Överst de stora företagen som ofta är större och mäktigare än många enskilda länder. Det är färre och färre fysiska personer i toppen på pyramiden, Oxfam redovisar t.e.x att 85 människor äger lika mycket som den fattigaste halvan av jordens befolkning. De rika maktmänniskorna sitter också i varandras styrelser så det är svårt att exakt se en tydlig struktur. Dock redovisar också Oxfam att 140 företag står för 40 procent av världsproduktionen.

En effekt har blivit att de stora bankerna är till för de stora företagen. Trots det låga ränteläget i västvärlden, betingat av en avstannande tillväxt och skuldmättnad så tvingas ofta småföretagare betala 10-12 procent för sina checkkrediter Låga räntor ser vi också främst i bostadssektorn. I Sverige uppgår bostads”lånen” till otroliga 3000 miljarder kronor. (Citattecknen förklaras nedan)

Det mest tragiska i världens maktstruktur är (och även om likheterna är stora så koncentrerar jag mig nu på Sverige), att politikerna har abdikerat och lämnat över till – ska vi kalla den – finansoligarkin.   Avregleringarna inom penningpolitiken har kommit i flera steg och vi har också låtit oss bindas av reglerna skapade av centralbankernas centralbank Bank of international settlement (BIS )i Basel samt av EU- traktaten.

Faktum är att bara 3-4 procent av våra pengar dvs mynt och sedlar skapas av folkets Riksbank. Resterande 96-97 procent skapar de stora bankerna i sina datorer som skuld. Någon privatpersoner, företag eller stat måste alltså ta på sig skuld för att det ska komma ut pengar i samhället. De 96-97 procenten borde egentligen inte kallas för pengar. De är ju bara digitala krediter. Vill man ha riktiga pengar får man gå till en bankomat. Med diverse svepskäl, ofta stöttade av politiker vill också bankerna avskaffa kontanterna. Kontanterna måste ju bankerna köpa av riksbanken. 500 kr kostar 500 kr plus seinoraget dvs själva tryckkostnaden. Om/när eliten med hjälp av våra vinklade media lyckats behöver inte bankerna göra rätt för sig på något sätt. Det här förklarar bl.a varför bostads”lån” är så billiga. Risken att de begärs ut i kontanter är minimal. Pengarna/krediterna/lånen skapas i bankernas datorer (vi kan uttrycka det som en fiktiv insättning på kreditsidan).

“Banking is not money lending; to lend, a money lender must have money” – Hyman Minsky ekonomiprofessor

För rättvisans skull måste nämnas att det krävs att bankerna har en viss kapitaltäckning för ”lånen”. Riksbankschefen Stefan Ingves har i pressen uttryckt som sin mening att det är lite klentt att det bara krävs 2800 kr som garant för ett skapat ”lån” på 1 miljon. Räntan då? Varifrån kommer den? Jo för att det ska finnas pengar till räntan måste nya krediter skapas o.s.v o.s.v. Vi lever alltså i ett sant pyramidspel som alltså kräver mer krediter och mer tillväxt…i en ändlig värld. Vi har väl alla läst om Maydof i USA. Folk investerade sina pengar hos honom och fick bra avkastning. Omfattningen växte. Allt var väldigt bra till det visade sig att den utdelade avkastningen kom från nya insatser. När tillströmningen av kapital minskade så sprack pyramidspelet. Maydof fick 150 års fängelse. De som driver vårt pyramidspel har hittills fått feta löner och bonusar.

Tvånget att driva vårt pyramidspel vidare upprätthålls främst av oss medborgare….via staten. Går man in på www.statsskuld.se ser man att statsskulden på 1300 miljarder ökar med ca 700 miljoner per dygn. Idag har företagen ca 2000 miljarder i skuld och privatskulderna/bostadslånen uppgår till 3000 miljarder. Denna enorma skuldbörda bör ställas mot vår BNP på ca 3800 miljarder där den finansiella delen står för 40 procent och realekonomin för 60 procent.

Vi befinner oss i en skuldmättnadskris.

 

Cirkeln är sluten. Nu är vi alla – oberoende av ras – SLAVAR……..SKULDSLAVAR!

 

 

Johan Sandwall

jsandwall@hotmail.com

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.