Från bra frågor växer nya insikter

 Steve Hinton  talar på Kungsträdgården i Stockholm på Martin Luther King Gospel dagen 23 augusti. Temat är omställning, icke-våld, mänskliga rättigheter. Nedan är blogg inlägget publicerat på http://mansus.se.

Se hela programmet och tipsa gärna bekanter!

moi_2011d

Opinion undertecknad Stephen Hinton

Ibland när kloka personer ställer enkla frågor kan resultatet bli början till en stor förändring. Einstein ställde frågan hur det skulle vara att åka med ljusets hastighet? Den frågan gav upphov till ett helt nytt sätt att se på universum.

I staden Totnes i södra England ställde en person vid namn Rob Hopkins frågan hur en stad som inte är beroende av olja skulle se ut? Frågan var berättigad. Storbritanniens oljfält hade börjat producera allt mindre olja och det sades att oljeproduktion globalt hade nått sin topp. Fler och fler siade om en ekonomisk kris eller kollaps i framtiden. Robs fråga ledde inte till en ny syn på universum, men väl till ett nytt sätt att se på samhället och vår kultur.

Picture

Rob Hopkins utanför kontoret

Totnes: Hur skulle det se ut – utan olja?

Tänk om man fick använda sin fantasi och kompetens och göra om staden! Tillsammans med fem-sex andra började Rob undersöka frågan, fundera på hur denna omställning av staden kunde gå till och de började engagera andra. Färdiga svara hade ingen av dem, de bara visste att något borde ske. Ett år senare hyrde de den lilla lokala bion och inbjöd Totnes–borna, visade en film om oljefrågan, presenterade arbetsgrupper och funderade tillsammans på nästa steg. Över hundra personer dök upp.

Deras initiativ fick namnet Transition Town Totnes. De olika grupperna började arbeta brett. De planterade valnötsträd på varje gata, visade filmer, reparerade cyklar och gjorde utflykter på cykel. Dessutom tryckte de upp den gamla Totnes-valutan (Totnes pound) och skapade ett eget penningsystem.

Kan vi ställa om vår egen bygd?

Det hela började 2005 och mycket snart väcktes ett intresse i hela England, ja, faktiskt på många håll i världen. TV-team flög in från USA, även grupper från Sverige, för att få höra mer om dessa pionjärer och Transition i den lilla staden.  Alltfler grupper följde i deras fotspår och kallade sig Transition BrightonTransition Lewes, och så vidare. Omställningen var igång och spred sig som en löpeld.

Alltfler hade börjat inse att tillgången på billig olja hade krupit in på nästan varje aspekt av våra liv. Vårt samhälle hade blivit – olje-beroende.  Det hade omedvetet men allvarligt skadat vår relation till naturen, till varandra och oss själva.  Därför började grupper med inre omställning för att hitta vägar ut ur detta destruktiva beroende – eller snarare medberoende.

Picture

Varför kan vi inte sluta?

Om oljeförbränning är så skadlig för klimatet, om det drabbar dem  som har minst fördel av det och även våra kommande generationer, varför fortsätter vi så krampaktigt mot bättre vetande? Den ursprungliga frågan om olja ledde grupperna allt längre in i existentiella frågor, frågor om rättvisa och själva penningsystemet.

Vid samma tid började grupper inom Hela Sverige Skall Leva ställa frågor om hur hållbara bygder runt hela landet skulle kunna se ut? De hittade Transition Towns och ville ha rörelsen till Sverige. Jag erbjöds då att hjälpa till med förhandlingarna och kontraktet och startade det internet-baserade nätverket transitionsweden.ning.com. Det började med fem personer och är idag uppe i nära 4000 registrerade och 110 lokala grupper.

Oljeberoendet är ett relativt nytt fenomen. Det var först efter kriget som Sverige och andra länder började använda olja i större skala inom ekonomin. Nuvarande ekonomisk tillväxt är i hög grad oljebaserad och en förutsättning för hur produktionen är organiserad i moderna företag.

Picture

Är vår konsumtion en flykt från en inre ångest?

Ibland undrar jag om det inte har att göra med att vi är traumatiserade av krig, hotbilder och svåra upplevelser? Kanske är det så att vi konsumerar för att dämpa en inre ångest? Vi behåller våra ibland meningslösa jobb för att vi är rädda att på nytt svälta eller känna oss utanför?

Jag växte upp i ett England som var på väg att resa sig ur krigets ruiner. Ransoneringen slutade samma år som jag föddes. London var fullt av sönderbombade hus och på min väg till skolan passerade jag en grop efter en tysk bomb. Hela släkten hade varit engagerade i de två världskrigen. En farbror stred i skyttegravarna, min farfar hade gasats under strid och led av astma resten av livet och en annan farbror stred man mot man i djungeln i Burma. Min mor som var sjuksköterska hade tagit hand om tusentals svårt sårade. Min bästa kompis var son till en tysk krigsfånge.

Har vi i Europa inte fått nog av elände? Samtidigt som vi strävar mot ekonomisk tillväxt och lycka spelas dessa trauman upp varje dag i TV, filmer, litteratur och genom nya krig, övergrepp och utanförskap på nyhetssändningarna. Att det nu spirar så många ickevålds-rörelser är kanske ett tecken på att allt inte står rätt till med oss och vår kultur?

Picture


Kan vi skapa en ny kultur tillsammans?
Omställningsrörelsen har börjat ställa nya frågor. Hur skulle det se ut om vi ger vårt samhälle en ny design – med en helande och hälsosam kultur som riktmärke? Hur skulle det vara om vi började visa mer omtänksamhet om varandra, lyssnade mer och tog tid för våra barn och vänner? Hur skulle det vara om våra företag och ekonomiska föreningar skapade välgång med nyttiga tjänster som gjordes i harmoni med naturen?På så många håll i världen pågår nu sådana fantastiska experiment som vi kallar omställning. Grupper startar i alltfler städer, nya projekt med allt från cirkel-samtal, gemensamma odlingar till bilpooler och alternativa energi-företag. Det är fråga om en allt bredare dialog och nya nätverksbyggen. Det sker med kyrkor, småbrukare, kooperativa företag och banker, med mera. Även i Sverige poppar det upp på många håll, ett inspirerande ställe är den nästan helt ekologiska konferensanläggningen Mundekulla i Småland.Mänskligheten är ett underbart ”projekt” på en så fantastisk planet i kosmos. Livet är en gåva att ta emot med glädje, respekt och vördnad. Är det inte dags att vi förenar oss och gör vad vi kan för att skapa den värld våra hjärtan längtar efter? Hur den världen ser ut vet jag inte. Men när jag väl får syn på den kommer jag att hälsa den med ett stort igenkännande leende som kommer inifrån.

Läs mer

Vad är omställing – se  videos

http://www.transitionnetwork.org/what

Om transition towns http://www.transitionnetwork.org/

Omställing i Sverige

http://omställning.net  (joda med ä)

Om varför vi inte gjort något åt klimatet

http://www.transitionnetwork.org/blogs/rob-hopkins/2014-03/sophy-banks-climate-change-if-we-were-rational-wed-have-it-sorted-now

Om inre omställning – en webinar på svenska

https://leraket.wordpress.com/2014/03/23/introduktion-till-inre-omstallning-som-webinar/

Vad är en omställningsverksamhet

https://leraket.wordpress.com/2014/03/28/vad-ar-en-omstallningsverksamhet/

Webinar om penningsystemet https://leraket.wordpress.com/2014/03/28/stoppas-hallbar-utveckling-av-penningsystemet/

Rob Hopking blog

http://www.transitionnetwork.org/blogs/rob-hopkins

Utbildning inom inre omställning

http://www.transitionnetwork.org/training/courses/inner-transition

Stephen Hinton eget hemsida

http://stephenhinton.org

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.