Reconomy projektet besöker Göteborg

Fredag-lördag 10-11 oktober hade vi besök av Francis Northrop från Transition Town  Totnes för att prata om hur de gjort med reconomy .

Totnes, som är en stad på 25,000 har två stora matbutiker, där mestadels av maten handlas. Relationen stora butiker till småbutiker är alldeles för snedvriden. Stora butiker säljer 97% av maten i staden. Detta är ohållbart på många sätt.

Kommun policy, bidrag, och investerings vilja gagnar endast stora företag som oftast har hårdare anställnings villkor och slappare miljöregler.

Francis pekar på tre områden där utmaningar för omställare och lokalekonomi finns:

den snedvriden uppdelning mellan stora butiker och småbutiker. Småbutiker har mycket mer att vinna på att köpa in lokalt, att skapa goda relationer och att erbjuder goda anställningsvillkor.

Tillväxt är enda lösningen attityden.

Francis visar bilden ovan som tydlig visar hur tillväxt gynnar endast få.Läs artikeln i New York Times. Trots detta är den engelska regeringen helt inställd på att driva på tillväxt och gynnar stora bolag.

Carbon budget

Klimatförändring: enligt IPCC, panelen om klimat förändring , kan vi bara använda drygt 20% av fossila resurserna som finns kvar i jorden. Konsekvensen är att vi borde använder de vi har kvar för att skapa en värld som inte behöver fossila bränslen.

2010: Totnes, som första Omställnings staden hade kommit långt, men fortfarande gav det inte fler jobb.

En bra plats att börja med Reconomy är att ställa frågan

Vid vill du ha utav den lokala ekonomin?

Reconomy projektet drog lokala näringsidkare ihop med kommunen, omställare, och andra intressenter och ställda denna fråga. Utifrån svaren skapad TTT ett statement , ett papper. Och utifrån detta började samarbetsprojektet med aktiviteter.

Först ut var en economic blueprint. Blåkopian är en rapport som analyserar hur mycket spenderas i staden och hur mycket skulle kunna lokalt produceras i mat väg, inom förnybar energi och inom hemisolering.

Pengar som stannar inom staden ger en ”multiplier” effekt enligt Francis, d.v.s att pengar som spenderas i staden på något lokalt cirkulerar runt och skapar fler jobb.

Reconomy såg det som deras uppgift att stödja lokala företag överhuvudtaget och hållbara sådana i synnerhet. Skillshares har ett enkelt upplägget där en grupp entreprenörer undervisa och lära varandra.

Med Skillshares kommer en business incubator eller kuvös – Reconomy tog över en kontorsbyggnad och erbjöd enkla kontorsplatser för nybildade småföretag.

Roligaste är det årliga INVESTORS FORUM. En hel dag med lokal ekonomi, som slutar med fem entreprenörer och deras ”pitch” alltså där de presenterar deras affärsidéer och be om hjälp som kan vara allt från en kram till pengar.

MER INFORMATION

Omvandla din ekonomi på en dag’

Local Entrepreneur Forum Totnes 2014 from nu project on Vimeo.

1 tanke på “Reconomy projektet besöker Göteborg

  1. Pingback: Rapport från Omställningskonerensen: Reconomy och Leraket gruppen | Lokal Ekonomisk Raket

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.