EKONOMIN SOM EN DYNAMISK SJÄLVFÖRSÖRJANDE ORGANISM

VÄLFÄRDSUTVECKLANDE EKONOMI –

Brandt

Inlägg från Christer Brandt

I Rio Limpio i Dominikanske Republiken ställde man om från djupast fattigdom till lokal välfärd. Ett samspel mellan bönder, rådgivare och en bankförening.

Bergsbyn Río Limpio ligger idag i en strategiskt viktig och bördig dalgång, på gränsen till Haiti.

I denna region fanns uppskattningsvis 23 % fortfarande analfabeter på 80-talet
Den statliga skolan är dåligt utrustad och många barn faller ur redan vid 10-12 års ålder och återupptar sedan inte sin skolgång.

De unga beger sig till städernas skattefria zoner för att hitta jobb. Jordbruket attraherar inte ungdomarna, och andra försörjningsmöjligheter va mycket begränsade. Misären var allmän utan ledarskap till organisera odling och en välfärdsstruktur.

Allt var nedgånget med ett ödeläggande svedjejordbruk. Man byggde med svenskar hjälp upp en ny växtmiljö för kaffeplantager med skog, buskar och klöverväxter. En ekologisk dynamik. Man införde växeljordbruk utan konstgödsel. Klöverväxter kvävesätter jorden. Buskar och träd skapar gynnsamt skydd mot vin och hetta.

Marknadskontakter slöts med Sverige och sålde sin kaffeprodukt bl.a. på Coop rättvisemärkt.

Vinster skapades utan mellanhänder, som var det stora problemet tidigare. Vinster för att bygga bostäder, skola, sjukvård, mm. Husen byggdes mer lera från platsen som soltorkades. En självförsörjande ekonomisk organism kunde utvecklas.

När kaffeproduktionen ökade och när vinsten ökade, då kom den sociala och ekonomisk utvecklingen genom skola, hantverket, bostads-bygget, hälsa, och kulturutveckling. Ett kulturhus byggdes för samråd, musik, dans, upplysning …

hjälpsjälvhjälp

Här blir utveckling en utveckling av människor som skapar nya förutsättningar med sin omgivning. Hur odling kan utvecklas? Kunskaper, samverkan mellan bönder, rådgivare och bank. Utveckling handel men omvärlden. Samhällsbygget.

En socio–ekologisk- kultur- hälso-ekonomisk utveckling. En mångdimensionell ekonomi.För att bekämpa fattigdomen så innehåller den vägen på ekonomins alla verkliga områden som i detta moderna samhället inte kan hantera.

Det yttre i miljö och samhällsorgan stöder det inre. Det inre ger och skapar nytt för omgivningen. Ett ständigt förlopp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.