VERKTYG: LOKALINVESTERINGSMÄSSA

wordlemässa

Att sätt upp en investera lokalt mässa

SAMMANHANG När utvecklingen av den lokala ekonomin kommit en bit, där tillräckligt många lokala företag finns, och intresset för lokal utveckling finns, kanske efter ni hållit en framtidsvecka, kan  en investeringsmässa attrahera nya kunder, nya investeringar och nya samarbetsmöjligheter.En förutsättning som är viktig för lokalinvestering är en någorlunda stark lokal identitet, och att det finns tillräckligt med underlag. Det borde finnas minst 20-30 lokala företag som kan väntas delta samt tillräckligt många boende som identifiera med platsen som mässan ska hållas.
PROBLEM Mässan fungerar som en länk mellan den lokala befolkningen och företagarna. På mässan erbjuder företagarna olika investeringar som förberetts tidigare. Investeringar ger företagarna tillgång till kapital och nya kunder i gengäld för e.ex. rabatt på produkterna eller andra förmånen. Erbjudande kan utformas som ”enheter” av t.ex. 3000:-  kronor var så att det blir lätt för mässbesökare att jämföra erbjudanden.Mässan kan även vara en plats för nystartade företag att testa deras affärsidé och kanske hitta nya partners, samt lansering av en gemensam ägt bygdebolag.
TEXT Förberedande mötetPå förberedande mötet presenteras idén till möjliga samarbetspartners och lämpliga datum, platser, roller osv. planeras

  • Reklam och information
  • Mäss plats
  • Bank eller andra mellanhand för enheterna
  • Programmet

Enhetsworkshops

Ett antal workshops erbjuds företagarna för att hjälpa dem analysera deras verksamhet för expansionspotential eller kapitalbehov. Baserat på analysen hjälps förtagarna åt att utforma enheter, med stöd från bankens/mellanhandens experter

Publicitet

Publicitet för mässan görs väl i förväg. Delvis för att säkerställa att så många som möjlighet komma men också för att publiciteten i sig ger bra reklam för dem lokala företagen.

Mässdagen

Mässdagen ger en möjlighet för den lokala kulturen att visa upp sig, med lokal mat, lokala artister, kanske den lokala omställningsgrupp och JAK avdelning  kan informera o.s.v.

SAMMANFATTNING Ett sätt att stödja utveckling av lokalekonomin är en mässa för lokalinvestering som för lokala företag samman med den lokalbefolkningen, med stöd av investeringsinstrument som enheter. Mässa ger möjligheter för folk att uppträda, informera, minglar och vara en del av en levande lokal kultur.
Kopplingar En stark lokal identitet, en stark sammanhållning, stärk lokala företagen, alternativa källor för kapital. Bygdebolag.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.